Reiniging Luchtkanalen En MV-Boxen

Onderhoud aan mechanische ventilatie is niet iets waar je dagelijks aan denkt. De installatie doet zijn werk 24 uur per dag, het hele jaar door, zelfs als je er niets aan doet. Toch is het belangrijk om het systeem te onderhouden, niet alleen voor de werking, maar ook voor de gezondheid.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor de gezondheid

Mechanische ventilatie zorgt continu voor voldoende luchtcirculatie en houd het vochtpercentage in balans. Voor huizen die na 1970 zijn gebouwd is dit van nog groter belang, want deze zijn zo goed geïsoleerd, dat zonder mechanische ventilatie op diverse locaties in huis schimmels, bacteriën en vieze geuren ontstaan. Dat is niet alleen hinderlijk, maar ook nog een slecht voor de gezondheid.

De lucht die via het ventilatiesysteem wordt afgezogen kan vocht, schimmels en bacteriën bevatten en deze kunnen zich dan ophopen in de filters. Door de verstopte filters neemt de capaciteit af en hierdoor komt minder verse lucht het huis binnen. Door gebrek aan verse lucht, kunnen schadelijke stoffen in de binnenlucht terecht komen.

Onderhoud mechanische ventilatie is beter voor het systeem

De ventilator die de lucht afzuigt verbruikt continu energie. Moderne ventilatiesystemen worden uitgevoerd met energiezuinige ventilatoren op gelijkspanning. Als er geen onderhoud gepleegd wordt, dan zal het systeem harder moeten werken om de lucht verversen. Het energieverbruik kan dan al snel toenemen met 10 procent. Het kan ook zijn dat systeem meer geluid gaat maken.

Het is uit onderzoek naar voren gekomen dat de mechanische ventilatie in meer dan de helft van de woningen in Nederland niet in orde is. De lucht in die huizen voldoet niet aan de wettelijke eisen. Vaak is dit op te lossen met professionele verbetering of onderhoud van het systeem.

Onderhoud mechanische ventilatie

De ventilatie-unit zelf kunt u ook zelf reinigen, maar dit raden we sterk af. De ventilator is door de fabrikant gebalanceerd en kan door verkeerd onderhoud in onbalans raken. De ventilator kan dan hinderlijk meer geluid gaan maken. Het best kunt u dan ook de ventilatie-unit laten onderhouden door een professioneel installateur. Bij de meeste merken is het voldoende om dit een keer in de twee jaar te laten uitvoeren. Het opnieuw inregelen van het systeem kan het best elke vier jaar uitgevoerd worden.

De kosten voor het reinigen van uw mv-box of WTW-unit met de daarbij behorende kanalen zijn € 145,- . Dit tarief geldt voor de gehele Hoeksche Waard, daarbuiten prijs op aanvraag.

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Bel ons voor vrijblijvend advies: 0186-745470 of vul het contactformulier in.

Zo ziet een vervuild kanaal er uit ….

Dit is dus wat er uit uw “schone lucht “kanalen komt …